Terwijl je druk bezig bent in de keuken om een heerlijk gerecht te maken geef je ondertussen diverse opdrachten. Allereerst om de verwarming op twintig graden te zetten, vervolgens vraag je nog even hoe lang het gerecht in de oven moet, en daarna nog even om de verlichting in de tuin aan te zetten.
En nee, deze opdrachten geef je niet aan je partner. Alles wordt gedaan en beantwoord door je telefoon. Met voice search ontstaat er een nieuw tijdperk. Maar wat betekend deze ontwikkeling voor je SEO-strategie? In deze blog lees je het!
Wat is voice search?
Door voice search is het mogelijk om doormiddel van gesproken zoekopdrachten een antwoord te krijgen op je vragen. Ook wordt het veel gebruikt om taken uit te laten voeren. Eigenlijk gebruik je dus je stem in plaats van een toetsenbord of touchscreen. Dit kan rechtstreek in een zoekmachine, maar ook met een digitale persoonlijke assistent. Denk bijvoorbeeld aan Google Assisitant, Siri van Apple, Alexa van Amazon of Cortana van Microsoft.
Waarom moet ik optimaliseren voor voice search?
Voice search wint snel aan populariteit. Al in 2016 maakte 71% procent van de Amerikanen in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar gebruik van een persoonlijke digitale assistent. Grote partijen zoals Google, Apple en Amazon spelen hierop in met het lanceren van devices die het nog makkelijker maakt om voice search te gebruiken. Google heeft bijvoorbeeld een nieuw voice search-platform genaamd Google Home gelanceerd.
Naar verwachting zal in 2020 meer dan de helft van alle zoekopdrachten uit voice search komen. Kortom genoeg reden om je website hierop voor te bereiden.
Is voice search heel anders dan text search?
Ja, gesproken en getypte zoekopdrachten verschillen behoorlijk van elkaar.
Wanneer je kijkt naar hoe zoekresultaten worden getoond zit er een groot verschil tussen voice en tekst search. Zo krijg je bij voice search vaak maar één resultaat. Terwijl dit bij tekst search niet het geval is. Doordat je als gebruiker geen opties hebt, is het van belang om als eerste resultaat naar boven te komen bij een voice search.
Ook zitten er veel verschillen in de manier hoe zoekopdrachten worden gedaan. Ontdek hieronder de belangrijkste verschillen.:
Veel vraagwoorden
Een gesproken bericht bevat vaak vraagwoorden. Denk hierbij aan: wanneer, waar, hoe, wie, wat, welke, waarvan, hoeveel en waarmee. Dit komt natuurlijk omdat vragen zo worden gesteld zoals je dat normaal ook face-to-face doet.
Longtail zoekwoorden
Doordat er gebruik wordt gemaakt van vraagwoorden worden de zoekopdrachten automatisch langer. Waar je normaal zou typen: ’leuk restaurant Zutphen’. Vraag je nu ‘Wat is een leuk restaurant in Zutphen?’. Kortom richten op longtail zoekwoorden worden is bij voice search heel belangrijk.
Intentie zoekopdrachten
Het is bij voice search veel duidelijker wat de intentie van een gebruiker is. Als iemand bijvoorbeeld ‘camera’ typt? Wil hij er dan een kopen of laten repareren of zoekt hij naar een punt om camera’s te huren? Bij een langere zoekopdracht geef je een specifieke opdracht. En daardoor is de intentie van een zoekopdracht ook veel beter te achterhalen. Daar kan je vervolgens weer mee inspelen met op maat gemaakte content.
Lokale zoekresultaten
Op dit moment zie je dat voice search voornamelijk op smartphones wordt gebruikt. Gebruikers maken er bijvoorbeeld in de auto gebruik van en zoeken dan naar het dichtstbijzijnde restaurant. Lokale vindbaarheid is daarom ook zeker van belang bij het inspelen op voice search.
Waar moet ik met mijn SEO op letten?
Het is echt een must om je SEO-tactiek af te stemmen op voice search. Hieronder bekijken we waar je aan moet denken:
Langere zoekopdrachten verwerken
Zoals we hierboven al hebben genoemd zijn zoekopdrachten met voice search langer. Het verwerken van lange en kortere zoektermen in content op je website is belangrijk.
Tekst search:
Italiaans restaurant
Voice search:
Ik ben op zoek naar een Italiaans restaurant in de omgeving Zutphen
Vragen beantwoorden
Meestal zijn voice search opdrachten of vragen. Beantwoord ze daarom op je website. En hoe doe je dat dan? Nou, dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van een veel gestelde vragen pagina ook wel een FAQ, of een informerend blog bericht.
Aansluiten op de intentie van zoekers
Het grote voordeel van voice search is dat de zoekopdrachten vaak langer zijn. Hierdoor is de behoefte ook veel duidelijker. Speel met je content in op de intentie van de gebruiker.
Optimaliseren voor lokale vindbaarheid
Bij voice search komt er nog meer nadruk te liggen op lokale SEO. Gebruikers die gebruik maken van voice search zijn vaak opzoek naar een bedrijf in de buurt. En benoemen dit ook in hun zoekopdracht.
Featured en rich snippets
Featured snippets is een stukje content die Google plaatst bovenaan de resultatenpagina. Hier wordt als het ware het antwoord gegeven van een zoekopdracht. Deze snippet neemt veel ruimte in beslag en is dus goed zichtbaar. Wanneer je een gesproken zoekopdracht doet is de kans groot dat je informatie krijgt die in dat stukje content staat.
Rich snippets zijn kleine toevoegingen aan een zoekresultaat. Hierbij kun je denken aan reviews (sterren), video’s, recepten, weergave van het kruimelpad enz. Door deze informatie toe te voegen als structured data, is het voor zoekmachines mogelijk om extra data weer te geven.