Vaak zien we dat de ondernemers teksten kunnen schrijven waarin de essentie van het bedrijf goed naar voren komt. Daarom is het ook niet gek dat vanuit hun de eerste opzet van de advertentieteksten komen.
In dit artikel geven we uitleg, tips en spelregels m.b.t. google advertentieteksten.
Opbouw van de advertentie
In de bovenstaande afbeelding is het formulier te zien van een advertentie. In de onderstaande hoofdstukken duiken we iets dieper op elk onderdeel
Koppen
Ook wel de blauwe en belangrijkste tekst in de advertentie. Als deze goed is leest de gebruiker pas de beschrijving of klikt hij meteen op de link.
Een advertentie bestaat uit 3 koppen en de mogen alle maximaal 30 karakters bevatten. Het is zo dat Google niet altijd alle 3 de koppen laat zien. Soms alleen de eerste 2. Dit is afhankelijk hoeveel ruimte een apparaat heeft om informatie weer te geven. Vaak op een mobiel wordt er minder informatie weergegeven.
Weergavepad (link)
Ook wel de groene tekst boven de advertentie. Deze mogen we ook door google van informatie voorzien.
Een weergavepad mag 2 lagen diep zijn dus bijv. puikepixels.com/laag-1/laag-2. Deze lagen mogen ieder maximaal 15 karakter bevatten.
Beschrijving
Ook wel de zwarte tekst onder de kop. Deze tekst wordt door een gebruiker gelezen die nog iets meer wil weten over de advertentie, voordat hij besluit te klikken.
Bij een beschrijving heb je iets meer ruimte om je verhaal kwijt te kunnen, namelijk 2 keer 90 karakters. Ook hier is het zo dat niet altijd beide worden weergeven. Vaak op een mobiel wordt er minder informatie weergegeven.
Tips
Wij hebben ook een paar tips die je kunt gebruiken bij het opstellen van de Google advertenties:
- Varieer, maak altijd minimaal drie varianten op je advertentie. Die allemaal net een andere twist hebben. Zo kunnen we beter meten wat wel en wat niet goed werkt.
- Less is More, dit is een begrip die je binnen het ontwikkelen van een website vaak terug ziet. Maar ook bij advertenties is het belangrijk. Richt je op één onderdeel en hou de informatie beknopt. Het is dus ook niet erg dat je niet aan de 90 karakters in je beschrijving komt.
- Meten is weten, Kortom wij raden aan om ook Google Analytics in te stellen als je gaat adverteren. (Lukt je dat niet? Neem gerust contact op, wij kunnen dit ook voor jou instellen)
Enkele begrippen
Vaak gebruiken we veel vakjargon bij google ads. Hieronder enkele begrippen die wij vaak gebruiken:
Advertentie groep:
Advertenties groepen zijn een setjes met advertenties.
Campagne
Een Campagne is een groep met advertenties binnen een bepaald thema. Zou kan je een campagne hebben over ‘webdesign’. In die campagne kan vervolgens met advertentie groepen op verschillende elementen binnen het thema advertenties worden gemaakt.
CPC (Cost per Click):
Ofwel kosten per klik. Bij adverteren op Google Ads, betaal je per click. De kosten worden bepaald per bieding, dus die kunnen bij elke klik anders zijn. Wij kijken altijd naar een gemiddelde over een x periode. Vaak is de regel hoe meer mensen willen adverteren hoe hoger de CPC.
Conversie:
Eén conversie is een geslaagd doel. Dat doel kan heel verschillend zijn. Zo kan een doel zijn dat iemand een aankoop doet, maar het kan ook zijn dat iemand een contact formulier op je website invult.
Conversie percentage:
Een belangrijke maatstaaf is het conversie percentage. Je kan dit zo zien wanneer er 100 gebruikers je advertentie hebben geklikt. En daarvan kopen uiteindelijk 4 mensen een product van je. Dan is het conversie percentage op die advertentie 4%. Ons doel is om dit percentage zo hoog mogelijk te krijgen.
Dit artikel updaten wij regelmatig of vullen we aan met antwoorden op vragen van onze klanten. Kortom het geen overbodige luxe om soms is terug te komen 😉
Heb je vragen of mis je informatie neem dan gerust contact met ons op