Uitleg

Wat is ‘Click and Collect’ ? En hoe werkt dit voor kleine bedrijven?

Door de corona-maatregelen zijn veel consumenten online gaan winkelen. ‘click and collect’ is een populaire methode om online aankopen te verwerken, maar hoe gaat dit in zijn werk voor kleine bedrijven? En wat is Click and collect eigenlijk?

‘Click and Collect’

Is wanneer een klant online iets koopt om dit vervolgens persoonlijk op een bepaalde locatie op te halen.

 

Je kunt eigenlijk wel stellen dat niet veel meer is dan bestellen en afhalen. Zoals je al jaren op diverse webshops ziet staan. In de precies afwerking zit nog wel eens verschil. Dit verschil zie voornamelijk tussen restaurants en detailhandelaren. Maar het is altijd zo dat een bestelling op afstand wordt gedaan, de betaling wordt ook op afstand verwerkt en het product wordt uiteindelijk persoonlijk opgehaald.

 

Ook zie je dat er meestal geen vorm van verzendkosten zijn (of in dit geval ophaalkosten).

 

De 3 stappen van Click and  collect

  • Een klant besteld je producten via een website, bestelpagina of een app. Vervolgens kiest de klant voor de opties om het af te halen.
  • Nadat de klant heeft betaald krijgt de klant een bevestigingsmail met daarnaast ook de ophaal informatie.
  • De klant komt de bestelling af halen op de afgesproken locatie. Meestal met een betaalbewijs.

 

De verschillende click and collect methodes

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Al moeten we wel stellen dat sommige wegen net wat makkelijker zijn dan andere. Het is dus belangrijk om te kijken wat je verkoopt op de click and collect website. Hierin maken we eigenlijk onderheid in twee type producten, namelijk Voedsel en Non-food.

Bij Voedsel is het vaak mogelijk om ook telefonische bestellingen te ontvangen. Bij non-food is dat meestal veel lastiger.  

Er zijn dus grofweg drie mogelijkheden om click and collect te faciliteren:

 

  • Ecommerce platform zoals: Lightspeed, Shopify, WooCommerce
  • Via kassasysteem Point of sale
  • Via sociaal media

 

Alternatieven voor Click and collect

Bij click and collect is het redelijk essentieel dat je ergens op kan klikken. Maar dit is niet altijd mogelijk. Het kan zo zijn dat er geen website is, of je doelgroep is relatief oud. Daarom zijn er gelukkig alternatieven zoals bestellen via de telefoon of SMS/whatsapp.

Communicatie is essentieel, klanten moeten weten wanneer zij hun bestelling kunnen op halen

Maar nu rust de vraag wanneer je geen website hebt hoe kunnen klanten dan zien wat je verkoopt? Allereerst zou je, wanneer klanten jou bellen, dit telefonische door kunnen geven. Alleen deze situatie zal zich niet veel voorkomen en is eigenlijk ook een beetje omslachtige. Daarom is het wel echt aan te raden om ergens online een overzicht aan te bieden wat je verkoopt (bijv. via Social media, Website, of gebruik je profielfoto).

 

Betalen is tegenwoordig steeds makkelijker. Zodra je een bestelling via Whatsapp of een ander kanaal hebt gekregen kan je een betaallink sturen met bijv. een tool zoals Tikkie.

 

Nieuwe click and collect website nodig?

Ook wij kunnen jou voorzien van een click and collect website. Wij helpen met het opzetten van je online betaal omgeving, zetten de webhosting op en bouwen snel een website voor je.

Neem gerust contact met ons op! Of als je meer wilt weten over onze werkwijze kijk dan is hier.