fbpx

Home » Updates » Wat is een conversie percentage? En hoe kan je die beïnvloeden?

Wat is een conversie percentage? En hoe kan je die beïnvloeden?

Wij krijgen vaak vragen over conversie optimalisatie. Allereerst is het dan ook goed om een beeld te krijgen van wat nou een conversie is. In dit artikel duiken we daarin. Daarnaast kijken we ook hoe deze is te beïnvloeden.

Definitie: 
Conversie is de actie die u wilt dat een bezoeker aan uw website doet.

Een conversie kan dus vele dingen zijn, zoals een aanschaf, doorklik, inschrijving of het kijken van een video. Het is dus een vergissing om te denken dat een conversie alleen maar een verkoop is. Het invullen van een contactformulier kan net zo goed een conversie zijn.

Wanneer iemand zich via een contactformulier meldt, is de kans groter dat deze persoon iets gaat aanschaffen. Zo zie je dat zelfs een contactformulier een soort conversie waarde kan hebben. Net zoals een reactie op een blog bericht, of een klik op een call-to-action button.

We kunnen wel stellen dat een voltooide bestelling en het invullen van een contactformulier of offerte aanvraag de meest gebruikte conversie punten zijn.

Maar hoe bereken ik het conversiepercentage?

Een conversie wordt vaak uitdrukt in een percentage. Zo kijk je bij een webshop naar het totaal aantal bezoekers en de groep bezoekers die uiteindelijk iets online heeft aangeschaft. De berekening die je dan doet is de volgende:

Totaal aantal bestellingen / Totaal aantal bezoekers * 100% = conversie percentage van de webshop.

Wat zijn de benchmarks en gebruikelijkheden bij conversies?

Er zijn wat karakteristieken die we vaak terugzien als het gaat om conversie, namelijk:

  • Een conversie percentage van een webshop zit tussen de 0,5% tot 6,5%
  • Hoe hoger de gemiddelde prijs van de producten of diensten op jouw website, hoe lager het conversiepercentage.
  • Een bekend merk scoort een hoger conversiepercentage dan een minder bekend merk.
  • Een conversiepercentage is beïnvloedbaar, en dus ook te verbeteren!
    Bijv. door het bestelproces te versimpelen.
  • Wanneer je het coverversie percentage verbeterd zullen ook uw AdWords campagnes beter gaan scoren.
  • Een beter conversiepercentage is voor Google een indicatie van een goede website, vaak wordt dit beloond met een hogere ranking.
  • Direct verkeer en verkeer dat zoekt naar jouw merk heeft in vele gevallen een hoger conversiepercentage.

Hoe meet Google Analytics conversies?

Allereerst moet je in Google Analytics de conversie punten in stellen. Zo weet Google Analytics wanneer het een bepaalde handeling als conversie moet gaan tellen.

Handig om te weten, is dat Google Analytics de conversies meet aan de hand van het aantal bezoekers en niet van het aantal unieke bezoekers. Dit is per statistieken programma anders. Aan de hand van deze metingen kun je sturen, vergelijken en rapporteren. Maar let op! Het is een meting op een bepaalde situatie en dit komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Om beter te kunnen sturen is het verstandig om meerdere conversie punten op te zetten.

Heb je vragen over conversie optimalisatie, website analyse of rapporteringen. Wij kunnen je ongetwijfeld helpen om meer resultaat uit uw website te halen. Neem dus gerust contact met ons op.