Uitleg

Wat is nou eigenlijk user centered design?

Elk vak heeft zijn eigen jargon. Ook bij wij webdesigners kunnen er wat van. Wij krijgen vaak de vraag: wat is nou eigenlijk user centered design?

  

Vertaald naar het Nederlands is het ‘ontwerpen voor de gebruiker’. Deze discipline kan je op elk vlak toepassen, zolang er maar een interactie is tussen een gebruiker en een ding.

In ons geval passen wij User centered design o.a. toe op onze webdesign. In vele gevallen wordt een website ontworpen om bijvoorbeeld te verkopen of juist te informeren. Het is van belang dat de bezoekers hier in zijn behoefte kan worden voorzien. Dit kan dus een behoefte aan contact zijn, maar natuurlijk ook aan content/ informatie of een aankoop van een product. 

Dit “webdesign” doel speelt altijd op de achtergrond wanneer je ontwerpt voor de gebruiker. Wij hebben als doel gesteld het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de gebruiker. En dus de gebruikers altijd als startpunt te zien. Dit is in een notendop de essentie.

 

Voorbeelden

Shopify

Onboarding is een must-have voor user centered design. Met microinteracties en geanimeerde interface is dit interessant voor klanten.

 

Bron: Dribbble

 

 

Taxi

In taxi-apps geven mensen om hoe lang ze moeten wachten op een chauffeur, wat de locatie is op welk moment dan ook en hoe lang het duurt om de bestemming te bereiken.

 

Bron: VK

YouTube

Het verkennen van video-inhoud is niet genoeg; het is een community waarin het bladeren door reacties en bladeren door aanbevolen dingen allemaal tegelijkertijd gaat met het kijken.

 

 

Bron: VK

Bank app concept

Het onthouden van tientallen wachtwoorden is niet langer nodig in veel mobiele apps. Aanmelding via vingerafdruk of gezichts-ID lost dit probleem op in een kwestie van seconden.

 

Bron: Dribbble

Smartwatch apps


Kleine schermen maken het heel moeilijk om met een duim te typen. Dat is de reden waarom apps voor wearables goed zijn met spraakgebruikersinterfaces.

 

Bron: Dribbble

Visual cues

Bij het voltooien van een actie hebben mensen aanwijzingen nodig die ervoor zorgen dat ze het goed hebben gedaan.

 

Bron: Dribbble

Kunnen wij je helpen?

Wij van Puike pixels hebben ruime ervaring in het bouwen van gecompliceerde (web)applicatie. Als je meer wilt weten neem dan gerust contact met ons op!