fbpx

Home » Updates » 10 tips om afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachine

10 tips om afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachine

Het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat het kan helpen om meer verkeer naar je website te genereren.

In deze blog duiken we daar dieper op in. We geven tips waar jij gebruik van kan maken om je content nog meer te optimaliseren.

Tip 1: Gebruik relevante bestandsnamen

Geef je afbeeldingsbestanden een beschrijvende en relevante bestandsnaam die de inhoud van de afbeelding weerspiegelt. Vermijd generieke namen zoals “afbeelding_2023.jpg” en gebruik in plaats daarvan iets als “rode-rozen-boeket.jpg” als het een afbeelding van een boeket rode rozen is.

Tip 2 Gebruik alt-tekst

Voeg altijd een alt-tekst toe aan je afbeeldingen. De alt-tekst is een beschrijvende tekst die wordt weergegeven als de afbeelding om welke reden dan ook niet kan worden geladen. Het helpt zoekmachines begrijpen waar de afbeelding over gaat en kan ook nuttig zijn voor gebruikers met visuele beperkingen.

Tip 3 Kies het juiste bestandsformaat

Gebruik het juiste bestandsformaat voor je afbeeldingen. JPEG is geschikt voor foto’s en afbeeldingen met veel kleur en details, terwijl PNG geschikt is voor afbeeldingen met transparante achtergronden of afbeeldingen met tekst.

We hebben hier ook een uitleg sheet voor gemaakt, die kan je hier terugvinden.

Tip 4 Comprimeer afbeeldingen

Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn gecomprimeerd om de bestandsgrootte te verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Kleine bestandsgroottes zorgen voor snellere laadtijden, wat een positieve invloed heeft op de gebruikerservaring en SEO.

Tip 5 Gebruik responsive afbeeldingen

Als je website responsive is (geoptimaliseerd voor mobiele apparaten), zorg er dan voor dat je afbeeldingen ook responsive zijn. Dit betekent dat ze zich aanpassen aan verschillende schermformaten zonder kwaliteitsverlies.

Tip 6 Voeg bijschriften toe (indien relevant)

Als bijschriften relevant zijn voor je afbeeldingen, voeg deze dan toe. Bijschriften kunnen helpen om de context van de afbeelding te verduidelijken en zoekmachines kunnen deze informatie ook gebruiken.

Tip 7 Gebruik afbeeldingen in context

Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud van de pagina waarop ze worden weergegeven. Dit helpt zoekmachines de context van de afbeeldingen te begrijpen en kan de algehele SEO van de pagina verbeteren.

Tip 8 Gebruik een sitemap

Voeg afbeeldingen toe aan je XML-sitemap, zodat zoekmachines ze kunnen vinden en indexeren. Dit helpt je afbeeldingen in de zoekresultaten te laten verschijnen wanneer mensen naar gerelateerde inhoud zoeken.

Tip 9 (Geavanceerd) Gebruik gestructureerde gegevens

Als je afbeeldingen hebt van producten, recepten, evenementen of andere specifieke inhoud, overweeg dan om gestructureerde gegevens toe te voegen aan je pagina’s om zoekmachines te helpen begrijpen wat de afbeeldingen vertegenwoordigen.

Documentatie hierover kan je hier vinden.

Tip 10 Monitor en optimaliseer:

Blijf de prestaties van je afbeeldingen volgen met behulp van tools zoals Google PageSpeed Insights of andere SEO-analysetools. Pas je optimalisatiestrategie aan op basis van de resultaten om de beste zoekmachinezichtbaarheid te behouden.

Door deze 10 tips te volgen, kun je afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines en de algehele SEO van je website verbeteren. Dit kan leiden tot een betere rangschikking in zoekresultaten en meer verkeer naar je site.