fbpx

Home » Updates » Sliders: Zin of Onzin voor jouw Website?

Sliders: Zin of Onzin voor jouw Website?

Het blijft een veelbesproken onderwerp: zijn sliders op websites een waardevolle toevoeging of eerder een last?

Toevallig vroeg ik me dat laatst ook af, nadat hierover een klantvraag binnen was gekomen. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een slider? Kortom wat voor advies zouden wij moeten geven op deze vraag.

Voordelen van Sliders

Allereerst wat zijn nou voordelen van een slider:

  1. Visuele Aantrekkelijkheid:
    Sliders bieden een dynamische manier om visueel aantrekkelijke inhoud te presenteren, waardoor bezoekers worden aangetrokken. Het kan dus een positief effect hebben op de User Experience.
  2. Call-to-Action (CTA) Mogelijkheden:
    Sliders bieden een geschikte plek om call-to-action buttons of teksten te integreren. Deze kunnen verwijzen naar andere pagina’s op je website of bezoekers aansporen om contact op te nemen.
  3. Ruimtebesparing:
    Met een slider kun je meerdere boodschappen of afbeeldingen op een compacte manier presenteren, zonder dat je de hele pagina druk wordt met informatie.
  4. Interactiviteit:
    De interactieve elementen van sliders stellen gebruikers in staat om door de inhoud te bladeren, wat de betrokkenheid en de tijd die bezoekers op de site doorbrengen, kan vergroten.

Nadelen van Sliders

Maar er zijn best grote nadelen aan sliders:

  1. Gebruiksvriendelijkheid:
    Slecht ontworpen sliders kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Te snelle bewegingen en verwarrende overgangen kunnen bezoekers ontmoedigen om de inhoud te lezen.
  2. Minder Aandacht voor Alle Slides:
    Onderzoek toont aan dat een overweldigende meerderheid van de klikken (80-90%) op de eerste afbeelding van een slider plaatsvindt. Hierdoor verliezen de daaropvolgende slides, inclusief belangrijke call-to-action buttons, vaak hun effectiviteit.

    bron:  agconsult
  3. Laadtijd:
    Het gebruik van grote afbeeldingen in sliders kan de laadtijd van een pagina vertragen, wat op zijn beurt de algehele prestaties van de website kan beïnvloeden.
  4. Responsiviteit:
    Sliders kunnen problematisch zijn op mobiele apparaten doordat ze veel schermruimte in beslag nemen, wat kan leiden tot een verminderde zichtbaarheid en frustratie bij mobiele gebruikers.
  5. Verlaagde Gebruiksvriendelijkheid (en dus slecht voor SEO):
    Sliders hebben een negatieve invloed op de gebruikerservaring en kunnen resulteren in trage laadtijden. Dit kan leiden tot een lagere rangschikking op zoekmachines zoals Google, die de gebruikerservaring en interface beoordelen.

Wel of Geen Slider op Je Website?

Om even terug te komen op de klantvraag, hebben wij hem een afgeraden om een slider te gebruiken.  De nadelen van sliders wegen zwaarder dan de voordelen. De esthetische aantrekkingskracht en ruimtebesparing worden overschaduwd door problemen met laadtijd, aandacht verdeling en gebruiksvriendelijkheid. Kortom dit zou zijn situatie een nadelig effect kunnen hebben op zijn conversie.

Het is echter belangrijk op te merken dat sliders niet volledig nutteloos zijn. Voor decoratieve doeleinden, en informatieve doeleinden kan het zeker een plek hebben. Bijvoorbeeld op product pagina’s in webshops. Een slider kan een product gemakkelijk in verschillende contexten tonen.

Maar onderzoeken zoals die van AGConsult benadrukken echter de effectiviteit van statische afbeeldingen boven sliders voor een optimale gebruikerservaring en betere resultaten.

Vaak is dus ook ons advies om geen slider te gebruiken.